A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNNYAL KAPCSOLATOS SIKLÓSI INTÉZKEDÉSEK ÖSSZEGZÉSE
Ha a honlapon nem találja meg a kért információt itt érdeklőhet: koronavirus@siklos.hu
KERESÉS
az oldalon
Adatkezelési tájékoztató
E-Ügyintézés

SPECIÁLIS ÖNKÉNTES TARTALÉKOS

ÖSSZEFOGLALÓ

(SÖT rendszer létrehozása)

 

ÁLTALÁNOS:

A Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) a kormány gazdaságvédelmi akcióterve keretében az új munkahelyek létrehozása területén kínál alternatívát a járvány miatt nehéz helyzetbe került állampolgároknak. Ehhez a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) és az MH egy új szolgálati formába való bekapcsolódás lehetőségét biztosítja.

A HM és az MH a hivatásos-szerződéses, valamint az önkéntes tartalékos állomány-kategória mellé egy új, SPECIÁLIS ÖNKÉNTES TARTALÉKOS  (a továbbiakban: SÖT) kategóriát hoz létre a munkahelyet kereső és elhelyezkedni szándékozó állampolgárok részére. Ide jelentkezhetnek azok, akik nem tartják életcéljuknak a katonai hivatást, de nem kapnak munkát, viszont el kívánják tartani a családjaikat.

A szerződést fél évre kötik, ami után eldöntheti az illető férfi vagy nő, hogy marad-e a Honvédség kötelékében, vagy a civil életben folytatja tovább (mert a számára elképzelt munkát megkapta).

Szeretnénk azonban, ha az érdeklődők a katonai pályára nem csak átmeneti lehetőségként gondolnának, hiszen a honvédség az ország egyik legnagyobb munkáltatója, amely biztos megélhetést és anyagi hátteret, valamint követhető pályaképet kínál az elhivatottaknak.

A SÖT katonai szolgálatra elsődlegesen a megyei toborzóirodában (Pécs, Kisfaludy utca 5.) valamint a Kormányhivatalok esetében a kormányablakokban és a foglalkoztatási hatáskörben eljáró szervezeti egységeknél, lehet jelentkezni. Egy egyszerűsített orvosi szűrővizsgálatot követően a jelentkezők 6 hónapos képzésen vesznek részt az 52. Oszlányi Kornél Területvédelmi Zászlóalj kötelékében.

A könnyített felvételi procedúra a megyei toborzóiroda objektumában zajlik.

Szabó József honvédelmi államtitkár tájékoztatta Dr. György István államtitkár urat e feladattal kapcsolatban, aki támogatásáról biztosította a kezdeményezést (dr. Uzsák Katalin levele).

Az első csoport kiképzése 2020. július 1-vel veszi kezdetét Pécsett. 

RÉSZLETEIBEN:

Szolgálati viszony, szerződéskötés

 • A jelentkezéshez büntetlen előélet és az általános iskolai végzettség  (8 általános) a minimum;
 • Eddig a toborzóiroda regisztrálta a jelentkezőket és név szerinti nyilvántartást vezet (a mostani időpontig 23 fő jelentkezését tartják nyilván);
 • Az elkövetkezendő időszakban a Kormányhivatalok kormányablakaiban és a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain megtalálható jelentkezési lapokon is lehet jelentkezni;
 • A szerződés 3 hónap próbaidőt is kiköt, ez alatt a szerződést mindkét fél bármikor felmondhatja;
 • A kiképzésen részt vevő katona a szolgálatát mindenféle kötelezettség nélkül abbahagyhatja a 6. hónapot követően, de azon belül is;
 • A szolgálati idő szükség esetén egy alkalommal meghosszabbítható (+6 hónap);
 • A SÖT katona a kiképzésen kívül más katonai feladatba (pl: határőrizet) nem kerül bevonásra;
 • A SÖT rendfokozata közkatona lesz.

Alkalmassági vizsgálat:

 • A jelentkezők könnyített egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton vesznek részt, fizikai (tehát testnevelés) felmérés nincs a felvételnél.
 • A jelentkezők orvosi vizsgálata június 11-től indul. Az orvosi vizsgálat egy sorozó orvosi vizsgálatból és egy pszichológiai alapvizsgálatból áll, melyet Pécsett a megyei Toborzóirodán végeznek el (Kisfaludy utca 5).

Felkészítés, kiképzés:  

 • A kiképzés maximum 40 fővel indul, 20 fős a minimum kiképzési létszám (amely megyében kisebb a létszám ott megvizsgálják a más helyszínre történő szállítás lehetőségét);
 • A napi munkaidő 8 óra, amelynek leteltét követően a tartalékos otthonába távozhat;
 • Nincs túlóra, de bizonyos kiképzéseknél lehet eltérő kezdés (pl. éjszakai foglalkozás);
 •  Baranya megyében Pécsett, az 52. Oszlányi Kornél Területvédelmi Zászlóalj bázisán került létrehozásra a kiképzőközpont, ahol a katonai kiképzést végrehajtják;
 •  A bevonulások és a kiképzések kezdetének időpontjai: július 1, szeptember 1. és november 1. Csak ezen időpontokban indulnak kiképzések, aki lemaradt, legközelebb csak a következőn vehet részt.
 • A hat hónapos kiképzés alapkiképzésből, általános lövész kiképzésből és szakkiképzésből áll, mindegyiket lövészet zárja le.
 • A kiképzést a lakóhelyhez a lehető legközelebb tervezik, erre első alkalommal Pécsett kerül sor (július 1.).

Járandóság:  

 • A jövedelme bruttó 161.000 Ft (a családi adókedvezmény érvényesíthető). A munkába járási költség, az eü. ellátás, a munkaidőben ingyenes étkezés (ebéd), munkába járási költségtérítés, a ruházat és a szabadság járandóság, valamint igénybe veheti a Magyar Honvédség egészségügyi ellátó rendszerét.
 • Ami nem járandóság, az állandó laktanyai elhelyezés, szerződéskötési díj, rendelkezésre állási díj, stb. (ezt a kört jogszabályban rendezik).

 

Videók
How to Share With Just Friends

How to share with just friends.

Posted by Facebook on Friday, December 5, 2014
Polgármesteri végzős, érettségizős köszöntő
How to Share With Just Friends

How to share with just friends.

Posted by Facebook on Friday, December 5, 2014
Polgármesteri interjú a korlátozásokról
How to Share With Just Friends

How to share with just friends.

Posted by Facebook on Friday, December 5, 2014
Polgármesteri interjú a koronavírus-járvánnyal hozott intézkedésekről (03.31)
How to Share With Just Friends

How to share with just friends.

Posted by Facebook on Friday, December 5, 2014
Polgármesteri interjú a koronavírus-járvánnyal hozott intézkedésekről (03.26)
Polgármesteri interjú 2020.03.23
Polgármesteri interjú 2020.03.19
How to Share With Just Friends

How to share with just friends.

Posted by Facebook on Friday, December 5, 2014
Polgármesteri interjú a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozott intézkedésekről