A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNNYAL KAPCSOLATOS SIKLÓSI INTÉZKEDÉSEK ÖSSZEGZÉSE
Ha a honlapon nem találja meg a kért információt itt érdeklőhet: koronavirus@siklos.hu
KERESÉS
az oldalon
Adatkezelési tájékoztató
E-Ügyintézés

Lakossági tájékoztatás

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÁS

 

2020.03.17-én, kedden ülésezett Siklós Város Operatív Munkacsoportja. A veszélyhelyzetre való tekintettel újabb rendkívüli és a csoportosulásokat korlátozó intézkedéseket hoztunk a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében, a kormány bejelentéseivel is összhangban.

 

I. A legveszélyeztetettebb korosztályt érintő döntéseink

A legveszélyeztetettebb korosztály védelmét kiemelten fontosnak tartjuk. Ezért arra kérjük a 70. életévüket betöltött siklósi polgárokat, hogy ne hagyják el otthonukat, és ha kérik, önkormányzatunk gondoskodik az ellátásukról. Az alapvető élelmiszerek megvásárlását, a gyógyszerek kiváltását, a főtt étel házhoz szállítását az ellátott saját költségén az önkormányzat végzi. Ezen feladatot a házigondozók, egyéb önkormányzati dolgozók, a Polgárőr Egyesület tagjainak és önkéntesek bevonásával szervezzük meg. A házhoz szállítási szolgáltatást március 23-tól, hétfőtől tervezzük bevezetni, és a válsághelyzet megszüntetéséig biztosítja önkormányzatunk. A munkacsoport felkérte Butor Cecíliát, valamint a hivatal szociális ügyekkel foglalkozó illetékes munkatársát és Csuga Zoltánné képviselőt, hogy dolgozza ki a pontos eljárásrendet, nevezzék meg a kapcsolattartókat, illetve az érintettek tájékoztatására is tegyenek javaslatot. A szolgáltatás lebonyolítására önkormányzatunk rendelkezésre bocsátja a tulajdonában álló VW Transporter mikrobuszt és Skoda Yeti terepjárót.

 

II. Oktatási intézményeinket, óvodánkat és bölcsődénket érintő döntéseink

Az óvodák és a bölcsőde tekintetében 45/2020. (III.14.) kormányrendelet alapján 2020. március 18. napjától a polgármester rendkívüli szünetet rendel el a veszélyhelyzet fennállásáig, illetve visszavonásig. A fenti döntésről soron kívül tájékoztatja az Emberi Erőforrások Miniszterét. Azon gyermeket, akinek otthoni felügyeletét nem tudják megoldani, és amennyiben indokolt, az óvodák és bölcsőde rendkívüli ügyeleti rendben fogadja. A felügyeletet az intézmény vezetője kis csoportokban köteles biztosítani. A gyermeket egy szülő viheti be az intézménybe és szintén egy szülő mehet be érte távozáskor. Az intézményvezető fertőzés gyanúját észlelve megtagadhatja a gyermek átvételét. Az intézményvezető a szülőt nyilatkoztathatja a korábbi külföldi tartózkodásról. A szülő az intézmény előterében adja át gyermekét az intézmény dolgozójának, távozáskor szintén a dolgozó adja ki a gyermeket a szülőnek. A szülő türelmét kérjük, míg a dolgozó a gyermeket felöltözteti. Náthás, köhögő gyermek az ügyeleti felügyeletben nem vehet részt, az intézménybe nem vihető be.

 

Az intézményi gyermekétkeztetést a rendkívüli helyzet fennállása mellett is biztosítjuk. Iskoláinkhoz hasonlóan a szülők a megszokott rend szerint jelezhetik, hogy igényt tartanak-e étkezésre, ha igen, mely napokon. Az érintett az Iskola utcai konyhán veheti át az igényelt ételt, steril, lezárt, műanyag ételdobozban, 11.30 – 13.00 óra között időpontban.

 

III. Városunk fenntartásában, illetve többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok által működtetett egyéb intézményeket, közösségi tereinket, szolgálatásainkat érintő döntéseink

Az Örsi Ferenc Művelődési Központ 2020. március 17. napjától határozatlan ideig zárva tart.

A Siklósi Térségi Könyvtár és Ismeretközpont 2020. március 17. napjától határozatlan ideig zárva tart.

A Máriagyűdi Közösségi Ház 2020. március 17. napjától határozatlan ideig zárva tart.

A Siklósi Várszínház Kulturális és Idegenforgalmi Központ Nonprofit Közhasznú Kft. 2020. március 17. napjától határozatlan ideig zárva tart.

A fenti döntések a 46/2020. (III.16.) kormányrendelet alapján születtek.

A városi sportcentrum 2020. március 17. napjától határozatlan ideig zárva tart.

 

A Siklósi Közös Önkormányzati Hivatalban március 18. (szerda) napjától határozatlan ideig a személyes ügyfélfogadás szünetel. A halaszthatatlan hivatali ügyintézés (születés, halálozás, anyakönyv, stb.) a személyes megjelenés elkerülésével, elektronikus kapcsolattartás útján (hivatali kapu, e-ügyintézési felületek), levélben és telefonos ügyintézés igénybevételével intézhető (72/579-500). Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy minél nagyobb létszámban dolgozhassanak kollégáink otthonról, távmunkában.

 

Védőnői szolgálatunk csak úgy fogadhat gondozottat, ha az előtérben maximum egy szülő és gyermeke(i) várakoznak, miközben a rendelőben szintén maximum egy szülő tartózkodik gyermekével/gyermekeivel.

 

A vásárcsarnok épületének korlátozott lezárása mellett a piac későbbi intézkedésig működik. A szabadtéri árusítóhelyeken várhatják vásárlóikat, az elsősorban zöldségesek és a füstölt árut kínálók. Aki ruházati terméket árul, azok kívülről tudnak bemenni az üzletükbe a termékeikért, majd a szabadtéri részen árusíthatnak. Az épület zárása miatt a mellékhelyiségek sem használhatóak.  A csarnokban működő húsbolt korlátozott beléptetéssel üzemelhet. A húsbolt előtti részt el kell keríteni. A vásárlók zsilipszerűen, egyesével mehetnek be az üzlethez vásárolni. Az épület nyitását és zárását az eddigieknek megfelelően a piacfelügyelők oldják meg.

Szolgáltatóházunk még aktív bérlőit hivatalos levélben felkérjük, hogy ügyfélfogadásaikat haladéktalanul függesszék fel. Az épületben működik a Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat, a városgondnokság a helyszínen biztosítja az épület nyitását-zárását és gondoskodik az ajtók és mosdók fertőtlenítéséről.

 

A Parkolási Iroda ügyfélfogadása 2020. március 18. szerdától szünetel. Parkolással kapcsolatos észrevételeiket a város honlapjáról letölthető nyomtatvány kitöltésével tehetik meg.

Szociális buszjáratunk 2020. március 18. szerdától leáll, egyéb szállítási feladatokban vesszük majd igénybe annak felszabadult kapacitását.

 

Ajánlásként fogalmazzuk meg, hogy a lakosság, kiemelten a digitális oktatásra kötelezett diákok lehetőség szerint kerüljék játszótereink és közösségi tereink használatát. Ezt utasítás alapján a közterület-felügyelet munkatársai fokozottan ellenőrizni fogják.

SIKLÓS, 2020.03.17.

SIKLÓS VÁROS OPERATÍV MUNKACSOPORTJA

Videók
How to Share With Just Friends

How to share with just friends.

Posted by Facebook on Friday, December 5, 2014
Polgármesteri végzős, érettségizős köszöntő
How to Share With Just Friends

How to share with just friends.

Posted by Facebook on Friday, December 5, 2014
Polgármesteri interjú a korlátozásokról
How to Share With Just Friends

How to share with just friends.

Posted by Facebook on Friday, December 5, 2014
Polgármesteri interjú a koronavírus-járvánnyal hozott intézkedésekről (03.31)
How to Share With Just Friends

How to share with just friends.

Posted by Facebook on Friday, December 5, 2014
Polgármesteri interjú a koronavírus-járvánnyal hozott intézkedésekről (03.26)
Polgármesteri interjú 2020.03.23
Polgármesteri interjú 2020.03.19
How to Share With Just Friends

How to share with just friends.

Posted by Facebook on Friday, December 5, 2014
Polgármesteri interjú a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozott intézkedésekről